10.24121/dh.2021.S1.20

Súlyos atípusos amyotrophia (radiculoplexus neuropathia) újonnan felismert 2-es típusú diabetesben és COVID-19-infekcióban szenvedő betegben – esetismertetés

Körei Anna dr., Békeffy Magdolna dr., Istenes Ildikó dr., Román Edit dr., Putz Zsuzsanna dr., Tordai Dóra, Hajdú Noémi dr., Vági Orsolya dr., Kempler Péter dr.

Semmelweis Egyetem, ÁOK, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Budapest

Összefoglalás

A diabeteses amyotrophia (proximális diabeteses neuropathia/lumbosacralis plexus radiculo­pathia) a cukorbetegség ritka neurológiai szövődménye. Cukorbetegség gyakrabban fordulhat elő COVID-19-fertőzésen átesett betegekben. Vírusinfekciók hajlamosítnak a radiculopathia kialakulására, a COVID-19-betegséget pedig már számos neurológiai kórképpel összefüggésbe hozták.

A 62 éves férfi klinikai felvételére (BMI: 27,1 kg/m2) 30 mmol/l feletti vércukorértékek miatt került sor, diabetese korábban nem volt ismert. Mivel COVID-tesztje pozitív lett, betegünk klinikánk COVID-részlegén került elhelyezésre. Felvételekor a beteg elmondta, hogy eredetileg három hete fennálló és fokozódó súlyos csípő‑, comb- és fartáji fájdalom miatt keresett orvosi segítséget. Legzavaróbbnak azonban a vállak és felkarok súlyos fájdalmát és felső végtagi izomgyengeségét találta, amely munkájában is akadályozta. Emellett az elmúlt hónap során 15 kg testsúlycsökkenést tapasztalt.

Klinikai észlelése során COVID-pneumoniájára (20–30%-os tüdőérintettség) D3-vitamin-kezelést, dexamethasont, kis molekulasúlyú heparint (LMWH) és remdesivirkezelést kapott. HbA1c-értéke 13,8% volt. Szénhidrátanyagcsere-státuszának rendezése céljából intenzív inzulinkezelést vezettünk be. Később, miután a beteg COVID-19-tüdőgyulladása oldódott és hypoxaemiája megszűnt, a metformin titrálását is megkezdtük.

Neuropathiavizsgálat során mérsékelt fokú perifériás szenzoros polyneuropathia volt igazolható mind a négy végtag esetében. Neurometerrel (Neurotron Inc., Baltimore, USA) mind a három szenzoros rostféleség érintettsége kimutatható volt. Kalibrált hangvillával a felső végtagokon és a jobb alsó végtagon találtunk enyhén csökkent vibrációérzetet. A protektív érzés megtartott volt. A vékonyrost-funkciót tükröző hőérzet-küszöbértékek közül Q-Sense (Medoc Ltd, Yamat Rishai, Israel) eszközzel a bal felső végtagon volt kimutatható enyhén emelkedett melegérzet-küszöbérték. Kardiovaszkuláris autonóm neuropathia nem volt igazolható.

A beteg súlyos fájdalmas neuropathiás panaszaira tekintettel kombinált, patogenetikai alapokon nyugvó (alfa-liponsav és benfotiamin) és tüneti (pregabalin) terápiát vezettünk be. A kezelés hatására betegünk a következő hetekben a fájdalmak fokozatos enyhülését tapasztalta.

Következtetések

a klinikai kép és a neuropathiavizsgálatok eredménye alapján betegünk súlyos, szimmetrikus, felső végtagi dominanciájú radiculoplexus neuropathiától szenvedett, amely diabeteses betegekben nem jellemző. A COVID-19-infekció cukorbetegekben súlyosabb és atípusos megjelenésű amyotrophiát okozhat a nyaki és lumbosacralis plexusok együttes érintettségével.

Diabetologia Hungarica 2021; 29(Suppl.1): 32-33.