10.24121/dh.2019.S1.4

Insulinoma lokalizálásának nehézségei

Diószegi Ágnes dr.,(1) Sira Lívia dr.,(1) Tóth Judit dr.,(2) Kanyári Zsolt dr.,(3) Balogh Zoltán dr.(1)

Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet,1 Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Képalkotó Klinika,2 Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Sebészeti Intézet3

Összefoglalás

Bevezetés

Az insulinomák a pancreas béta-sejtjeiből kialakuló, inzulint szekretáló, döntően benignus tumorok. Tünetei klasszikusan a ­Whipple-triásszal jellemezhetőek. Az insulinomák lokalizációjának meghatározása jelenleg is diagnosztikus kihívást jelent.

Kitűzött célok

47 éves férfi betegünk anamnézisében korábban nagyobb megbetegedés nem szerepel. 2017. márciusban élete első grand mal rohama zajlott, amelynek hátterében súlyos hypoglykaemia állt. Ezt követően 2017. júniusban két alkalommal zajlott eszméletvesztés, mindkét alkalommal hypoglykaemia volt a kiváltó tényező.

Módszerek

Belgyógyászati kivizsgálása indult, kizárásra kerültek a hypoglykaemia exogén okai, szintén nem igazolódott hypadrenia, illetve GH-hiány sem. A sorozatos hypoglykaemiák miatt felmerült insulinoma lehetősége. A 72 órás éhezési teszt 24. órájában neurohypoglykaemia tüneteit észleltük, az ekkor levett inzulin‑, C-peptid- és vércukorszintből számított Fajans-index 0,319 volt, amely insulinoma mellett szólt. Az insulinoma lokalizációjának meghatározására képalkotó vizsgálatok történtek. A hasi ultrahang, majd a hasi CT- és MR-vizsgálattal sem sikerült egyértelműen lokalizálni az insulinomát, inkább melléklép lehetőségét vetették fel. További diagnosztikus lépésként a kalciumstimulációs arteriográfia elvégzése mellett döntöttünk, ennek szenzitivitása 90% fölötti az insulinoma lokalizálására. A vizsgálat során a pancreast ellátó 3 artéria szelektív kanülálása (a. gastroduodenalis, a. mesenterica superior, a. lienalis), illetve a kanülált artériákból vérvétel történt az inzulinszint meghatározására. Ezt követően 4 ml Ca-glükonátot fecskendeztünk be mindhárom artériába, majd pedig a v. hepaticából mintavételek történtek inzulinszintre.

Eredmények

A Ca-glükonát az inzulinszekréciót stimulálja, a legalább tízszeres inzulinszint-emelkedés az adott artériás vérmintában megadja az insulinoma lokalizációját. Betegünk esetében az a. lienalis stimulációt követően tapasztaltunk több mint tízszeres emelkedést, ami megerősítette, hogy az insulinoma a pancreas farokrégiójában helyezkedik el. 2017. szeptemberben a Sebészeti Intézetben megtörtént a pancreasfarok laparoscopos reszekciója, a szövettani vizsgálat megerősítette a pancreasfarok neuroendokrin tumorát (G1, pT1, excisio in sano, Mib-1 <1%, kromogranin-A pozitív). A műtét óta a beteg hypoglykaemiás rosszulléte nem ismétlődött.

Értékelés

Esetünk is bizonyítja, hogy a kalcium-stimulációs arteriográfia, bár invazív vizsgálati mód, nagy szenzitivitása miatt helye van az insulinoma diagnosztikájában olyan esetekben, amikor az insulinoma diagnózisa megalapozott és a non-invazív képalkotó modalitásokkal nem sikerül a lokalizálása.

Diabetologia Hungarica 2019; 27(Suppl.1): 11-13.